beghrir

Duizend-en-één-gatenpannenkoek


Een van de gerechten uit de Marokkaanse keuken waar heel veel van mijn vrienden mee grootgebracht zijn, is de beghrir. Ook wel gringo genoemd, en ik noem het zelf de duizend-en-één-gatenpannenkoek. Al die honderden gaatjes hebben een functie: het zo veel mogelijk absorberen van allerlei lekkere smeersels. Wat ik er het liefst op smeer? Echt van alles! Als het maar zoet is. Beghrir is heerlijk als ontbijt of lunch, maar ook als late night snack doet 'ie het geweldig. De pannenkoekjes zijn niet heel makkelijk om te maken, maar heb je de smaak eenmaal te pakken, dan zet je in een handomdraai een stapel op tafel.


Aantal personen:

Voor 10 stuks


Ingrediënten

  • 50 g roomboter

  • 50 g zonnebloemolie

  • 200 g fijn griesmeel

  • 100 g bloem

  • 400 ml lauwwarm water

  • 1 zakje gedroogde gist (à 7 g)

  • 1 zakje bakpoeder

  • 1 tl zout

  • 1 tl suiker


Bereidingswijze

1. Smelt de roomboter in een pan en meng met de zonnebloemolie. Zet apart.

2. Doe het fijne griesmeel, de bloem, het lauwwarme water, de gedroogde gist, het bakpoeder, zout en de suiker in een blender en mix 1 minuut.

3. Laat het beslag 1 uur afgedekt in een kom rusten en rijzen.

4. Schep een pollepel van het beslag in een koude antiaanbakpan en laat op een zacht vuurtje de beghrir gaar worden. Je zult zien dat de ‘duizend gaten’ zullen verschijnen.

5. Als het beslag aan de bovenkant droog (en dus gaar) is, is de beghrir klaar.

6. Spoel de pan af met koud water, droog af en begin opnieuw.

7. Besmeer de gebakken beghrir met een beetje van het roomboter-zonnebloemmengsel om uitdroging te voorkomen en om extra smaak toe te voegen.


Tip

• Ook geschikt als nagerecht met een bol vanilleroomijs.

op de hoogte blijven?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je eens per maand tips, leuke nieuwtjes en heerlijke recepten. 

Volg mij op social media:

  • Instagram Chef Toub
  • Facebook Chef Toub
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon