top of page
Chef Toub header rood 2.jpg
Mounir Toub

kook & eet

met heel 

veel liefde 

en plezier

Chef Mounir Toub

over Mounir Toub

Mounir Toub is chef-kok en bekend van 24Kitchen, Kook mee met MAX en andere programma’s, waar hij een kijkje in de Arabische keuken geeft. Deze enthousiaste en energieke chef heeft samengewerkt met sterrenchefs als Robert Kranenborg en Margo Reuten, maar is bovenal geschoold door zijn moeder. Het is zijn passie om jong kooktalent te inspireren.

Van jongs af aan

Ik ben in 1978 geboren en de middelste uit een gezin van drie jongens. Mijn vader was een harde werker met twee baantjes die zijn gezin wilde onderhouden en zijn kinderen goed wilde opvoeden. Mijn moeder was ook een harde werker en was – totdat mijn jongste broer naar het mbo ging – altijd thuis om ons op te voeden en letterlijk te voeden. Mijn ouders hebben het prachtig gedaan. Met discipline, een lach, veel liefde en lekker eten hebben mijn broers en ik een redelijk onbezorgde jeugd gehad. In al mijn herinneringen aan vroeger – waar ik een warm en liefdevol gevoel van krijg – speelt eten een prominente rol. Eten van mijn lieve, zorgzame moeder.

 

Koksopleiding

‘Het maakt mij niet uit wat je gaat studeren. Als het maar eerlijk werk is, je er later je gezin van kunt onderhouden en als je er maar gelukkig van wordt,’ waren de woorden van mijn vader toen ik in het examenjaar van de mavo zat. Ik was vijftien jaar toen ik mijn diploma haalde en had nog geen recht op studiefinanciering. Mijn vader kon de maandelijkse kosten voor het openbaar vervoer niet betalen, dus ik moest wel een vervolgopleiding in mijn woonplaats Eindhoven zoeken. Van de vier opleidingen die ik wel zou willen volgen, werd gelukkig de koksopleiding in Eindhoven aangeboden. En zo besloot ik om kok te worden.

Leermeesters
Ik begon bij een gespecialiseerd visrestaurant in Veldhoven, waar gasten van heinde en ver naartoe kwamen voor de heerlijke visgerechten en de hoge kwaliteit. In de twee jaar die ik daar gewerkt heb, leerde ik de basis van het koken. Met dagverse producten werken, alles zelf maken (van soepen en sauzen tot nagerechten en bonbons) en keihard werken. Ik vond het echt prachtig en ik wist zeker dat ik een goede keuze had gemaakt; koken was wat ik wilde! In de jaren daarna ben ik in contact gekomen met onder andere meester-koks Eugène Swalen en Margot Reuten, die mij op een hoger niveau leerden koken.

 

Koken & meer
Mijn enthousiasme en liefde voor koken werden hierdoor alleen maar nog groter. Ik heb bij mooie bedrijven en met prachtige chefs mogen werken, wat mij als kok gevormd heeft. Dankzij mijn moeder als absolute inspiratiebron en de chefs als begeleiders, wist ik al van jongs af aan dat ik verder wilde in dit prachtige vak. Naast het volgen van opleidingen en cursussen omtrent koken en horeca – en natuurlijk het werken in de horeca – deed ik ook veel daaromheen. Ik was druk met workshops, ik verzorgde een kookrubriek voor Fontys Hogescholen (waar ik bezig was met mijn deeltijd hbo-opleiding voor kookdocent) en organiseerde private dinings. Daarnaast werkte ik met heel veel plezier als docent consumptieve technieken aan het Summa College in Eindhoven waar ik vooral niveau 1 het kookvak bij mocht leren – en ruim twaalf jaar heb gewerkt. Ook schreef ik in die tijd recepten voor een tijdschrift waarvan de gerechten gefilmd werden en op YouTube gezet. Die filmpjes werden door 24Kitchen opgemerkt en zo ben ik daar uiteindelijk terechtgekomen. Ik heb vanaf oktober 2011 veel mooie dingen voor 24Kitchen mogen doen.

Bezig baasje

En toen ging het snel. Ik gaf jaren les op de praktijkschool in Eindhoven en stond regelmatig samen met chef Robert Kranenborg voor de klas van de Kranenborg Academie in Amsterdam. Inmiddels heb ik zes kookboeken op mijn naam staan en werkte ik er aan tien mee, kook ik sinds 2018 bij televisieprogramma Kook mee met MAX en ben ik een van de chefs bij Tijd voor MAX. Ook leuk: ik ben sinds 2019 ambassadeur KAS en BAS (keuken- en bedieningsassistent) voor SVH, waar ik tevens meewerkte aan nieuw lesmateriaal, en kook ik tegenwoordig op dagelijks basis met én voor dak- en thuislozen. Ik ben misschien een druk baasje, maar één ding verandert nooit: ik ben iedere dag dankbaar voor alles wat ik mág doen, alhamdoulileh!

bottom of page