met sinaasappel en rozenwater
Weet je wat ik zo lekker vind aan een crème brûlée? Hij is heerlijk zalvig vanbinnen en on top vind je een knapperig, zoet laagje. Maak je hem op de Franse toer dan ga je in de weer met een romige custard en daarop een laagje gekarameliseerde kristalsuiker. Maar het leuke is dat je er allerlei smaken aan kunt toevoegen en je dit klassieke toetje dus zo lekker kunt maken als je zelf wil. Of is en blijft no opsmuk jouw favoriet? Dat kan natuurlijk ook!
Hoeveelheid
4 personen
Ingrediënten
• 1 vanillestokje
• 1 ingelegde sinaasappel
• 400 ml slagroom
• 4 eidooiers
• 50 g suiker
• 25 g rozenwater
• 4 el rietsuiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 160 ºC.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
Snijd de schil van de ingelegde sinaasappel in dunne reepjes.
Breng de slagroom met het vanillestokje, vanillemerg en de sinaasappelschil tegen de kook aan.
Neem de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen.
Klop ondertussen de eidooiers met de suiker dik, lichtgeel en romig.
Haal het vanillestokje uit de room en voeg al roerend de warme kookroom toe aan de geklopte eidooiers.
Schenk het mengsel in een schone steelpan en verwarm de crème al roerend op heel laag vuur tot de cr.me bindt en aan de bolle kant van een lepel blijft ‘hangen’. Het mengsel mag niet koken!
Voeg het rozenwater toe en verdeel de cr.me direct over schaaltjes.
Zet de schaaltjes in een ovenschaal en schenk heet water in de ovenschaal zodat twee derde deel van de schaaltjes in het water staat. Pas op dat er geen water bij de crème brûlée komt.
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en gaar in circa 25 minuten.
Haal de schaaltjes uit de ovenschaal, laat ze afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Serveren
Strooi de suiker over de crème.
Gebruik een gasbrander om de suiker te smelten en lichtbruin te karamelliseren.
Tips
Het vanillestokje kun je afspoelen, drogen en in een pot met suiker bewaren. Na een tijdje zal de suiker de geur en smaak van de vanille overnemen en heb je heerlijke vanillesuiker.
Maak de crème brûlée het liefst een dag van tevoren zodat de crème goed kan koelen.
Comments