gevulde kibbehtaart

taart van saffraanbulghur met pijnboompitten

Ik kende kibbeh eigenlijk alleen als gevulde ‘balletjes’, tot ik een poosje terug hoorde van de kibbehtaart. Hij ziet eruit als een zoete traktatie, maar is een hartig hoofdgerecht – en dan wel eentje om je vingers bij af te likken, natuurlijk. De smaak is verrassend én weergaloos lekker!


Hoeveelheid

4 personen


Ingrediënten

Buitenzijde

• 400 g fijne bulgur

• 2 uien

• zonnebloemolie, om in te bakken

• 1 el bloem

• 1 el ras el hanout

• 2 tl kaneelpoeder

• zout en versgemalen peper

• 1 ei


Vulling

• 1/2 bos koriander

• 200 g grove bulgur

• 10 saffraandraadjes

• 1 el ras el hanout

• zout en versgemalen peper

• 3 el gemalen amandelen

• 3 el gebakken pijnboompitten

• zonnebloemolie, om in te vetten

• 1 ei, losgeklopt


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 160 ºC.

Buitenzijde

  1. Giet kokend water op de bulgur tot het net onderstaat en laat 8 minuten afgedekt wellen.

  2. Pel en snipper de uien.

  3. Verwarm een beetje zonnebloemolie in een pan en fruit op laag vuur de uien zacht en glazig.

  4. Voeg zodra de uien glazig zijn de bloem, ras el hanout, het kaneelpoeder en naar smaak zout en versgemalen peper toe. Bak de bloem en specerijen op laag vuur 1 minuut mee.

  5. Laat het bulgurmengsel afkoelen.

  6. Meng een losgeklopt ei door het afgekoelde mengsel.

Vulling

  1. Pluk de koriander en hak fijn.

  2. Kook de grove bulgur in ruim kokend water samen met de saffraandraadjes, ras el hanout en naar smaak zout en versgemalen peper in circa 10 minuten gaar.

  3. Giet de gegaarde saffraanbulgur af en laat afkoelen.

  4. Meng de afgekoelde saffraanbulgur met de amandelen, pijnboompitten en de koriander.

Opbouw

  1. Vet een kleine springvorm (15 centimeter) in met zonnebloemolie en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier zodat de kibbeh makkelijker lost na het garen.

  2. Verdeel de helft van de ‘buitenzijde’ gelijkmatig over de bodem.

  3. Schep daar de vulling op en druk rustig aan.

  4. Verdeel de andere helft van de ‘buitenzijde’ over de vulling zodat deze niet zichtbaar is.

  5. Smeer de bovenkant van de kibbeh licht in met het losgeklopte ei en kerf met een mes alvast de verdeling in de kibbeh.

  6. Bak de kibbeh gedurende 35 minuten in de oven.

  7. Laat de kibbeh even afkoelen en haal dan uit de springvorm.


Tips

  • Voor de originele, ovale kibbehballen moet je zowel in de vulling als in de buitenzijde gehakt gebruiken alvorens je ze kunt frituren.

  • Verander de vulling naar eigen smaak en creativiteit.

op de hoogte blijven?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je eens per maand tips, leuke nieuwtjes en heerlijke recepten. 

Volg mij op social media:

  • Instagram Chef Toub
  • Facebook Chef Toub
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon