top of page

harira





Soepen verwarmen je lichaam en je ziel en moet als een culinaire omhelzing voelen. Ik eet soep alleen als het buiten echt koud is én tijdens de ramadan. Tijdens de vastenmaand ramadan eet ik elke avond harira.

Het vasten verbreek je met een dadel en een glas water of melk, en daarna volgt de harira.


Aantal personen

Voor 8 personen


Voorbereiding

20 minuten

Bereidingstijd

20 minuten + 20 minuten kooktijd


Ingrediënten

  • 150 g gedroogde kikkererwten

  • 2 uien, in vieren

  • ½ bos bladpeterselie, gewassen en gedroogd

  • ½ bos verse koriander, gewassen en gedroogd

  • ½ bos verse bladselderij, gewassen en gedroogd

  • 6 tomaten, in vieren

  • 100 ml olijfolie

  • 200 g mager runderstoofvlees in blokjes

  • 2 l groentebouillon

  • 100 g groene linzen

  • 1 tl versgemalen zwarte peper

  • 2 el gemberpoeder

  • 1 el kaneel

  • 1 tl smen

  • 100 g vermicelli

  • 20 g maizena

  • zout


Extra nodig

  • soeppan van minimaal 4 liter

  • zeef

  • blender


Voorbereiding

  1. Week de kikkererwten circa 4 uur in heet water.

  2. Doe de ui, peterselie, koriander, selderij en tomaat in een keukenmachine en maal ze heel fijn.

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak het vlees bruin.

  2. Voeg het tomatenmengsel toe.

  3. Bak het 2 minuten mee, voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook.

  4. Voeg de linzen, kikkererwten, zwarte peper, het gemberpoeder, de kaneel en smen toe, breng het geheel al roerend aan de kook en laat het afgedekt op laag vuur pruttelen.

  5. Voeg zodra de kikkererwten en het vlees gaar zijn – na circa 1 uur – al roerend de vermicelli toe en laat hem in de soep garen.

  6. Maak een papje van de maizena en een scheutje koud water en voeg dit al roerend toe aan de soep.

  7. Laat al roerend minimaal 4 minuten koken zodat de harira bindt.


Tips

- Voor een vegetarische variant laat je het vlees gewoon weg. Voeg dan eventueel een groentebouillonblokje toe voor extra smaak. - De harira kun je ook maken met gehaktballetjes in plaats van vlees. - De tweede dag is de harira nog lekkerder; dan zijn de smaken beter ingetrokken. - Knijp vlak voor het serveren een halve citroen uit over de harira – heerlijk! - In de maand ramadan eet ik elke dag harira na het verbreken van de vasten! - Hoe meer vulling (kikkererwten, vlees, linzen) je toevoegt, hoe minder je de harira hoeft te binden.

Comentários


bottom of page