top of page

Knolselderij-ravioli

Chic dinertje en nog op zoek naar een voorgerecht? Deze vegetarische knolselderij-ravioli’s scoren bij mij thuis áltijd. Omdat dit weekend er twee vegetariërs op bezoek komen, heb ik ze omgetoverd tot plantaardige-tonijn-knolselderij-ravioli’s. En eerlijk? Ze smaken reuze, want doordat ik met mijn recept ging experimenteren, is het nog beter geworden.


Oh, en dan nog iets wat ik met jullie wil delen – ik deelde het eerder al even bij dit recept: overbevissing is een veel besproken onderwerp. Tonijn is daar een voorbeeld van. Met PLNT plantaardige tonijn help je de boel een beetje, om overbevissing tegen te gaan. Iedere tonijn die nog rond kan zwemmen, en niet onnodig de zee uit wordt gehaald, zorgt ervoor dat de tonijnpopulatie zich weer kan herstellen.

Voor 4 personen


Ingrediënten

Ravioli van knolselderij

 • 50 g hazelnoten

 • blaadjes van 4 takjes bladselderij

 • 1 kleine knolselderij

 • 25 g roomboter

 • 50 g bloem

 • 100 ml kokosroom

 • 100 ml groentebouillon

 • 200 g PLNT plantaardige tonijn

 • zout en versgemalen peper

 • olijfolie


Knolselderijcrème

 • 200 g kookroom

 • zout en versgemalen peper

 • 1 limoen


Bereidingswijze

Ravioli van knolselderij

 1. Rooster de hazelnoten in een voorverwarmde oven van 180 °C mooi goudbruin en snijd grof – bewaar een paar halve hazelnoten voor de garnering.

 2. Snijd de blaadjes bladselderij in mooie dunne repen – op 4 mooie blaadjes na die je voor de garnering kunt gebruiken.

 3. Maak de knolselderij schoon: snijd de schil en oneffenheden ervan af.

 4. Maak met behulp van een mandoline 16 hele dunne plakken. Bewaar de rest van de knolselderij voor de knolselderijcrème.

 5. Steek met behulp van een steekring 16 gelijkmatige cirkels van ongeveer 10 cm doorsnede uit de plakken knolselderij.

 6. Houdt de knolselderijcirkels apart en snijd de restanten van de plakken in gelijkmatige kleine blokjes.

 7. Smelt voor de roux de roomboter en voeg hier de bloem aan toe onder voortdurend roeren. Gaar de roux op laag vuur onder voortdurend roeren in ongeveer 5 minuten gaar.

 8. Voeg hier, terwijl je goed met een garde roert, stapsgewijs de kokosroom en groentebouillon aan toe, tot je een dikke ‘pap’ krijgt. Breng dit aan de kook.

 9. Haal van het vuur en voeg hier de fijngesneden knolselderij stukjes, de PLNT plantaardige tonijn, de grof gesneden hazelnoten en de bladselderij aan toe en meng voorzichtig.

 10. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en houd warm.

 11. Blancheer de mooie knolselderijcirkels heel kort in gezouten kokend water en koel meteen in ijswater.

 12. Giet de geblancheerde knolselderijcirkels af en dep droog.

 13. Leg 8 van de inmiddels droge, net geblancheerde knolselderijcirkels op een met bakpapier bekleedde bakplaat en verdeel hierover het knolselderijmengsel. Dek iedere knolselderijcirkel af met een andere niet bedekte knolselderijcirkel en vorm ze tot 8 mooie “ravioli”.

 14. Smeer licht in met olijfolie en zet in een voorverwarmde oven van 120 °C (liefst met een beetje stoom en anders giet je 1 eetlepel water bij de ravioli) om de ravioli op de warmen.


Knolselderijcrème

 1. Snijd de rest van de knolselderij in kleine gelijkmatige stukken en doe met de kookroom (verhouding knolselderij en kookroom moet zijn 2:1, dus als voorbeeld: 400 gram knolselderij met 200 gram kookroom) en een beetje zout in een steelpan.

 2. Breng de knolselderij en kookroom aan de kook en laat de knolselderij ongeveer 5 minuten op laag vuur garen.

 3. Pureer de knolselderij met een staafmixer of in een keukenmachine helemaal fijn en breng op smaak met zout, versgemalen peper en naar smaak wat limoensap.


Serveren

 1. Schep 2 volle eetlepels knolselderijcrème per persoon in een pastabord en verdeel over de bodem. Plaats hierop 2 warme ravioli. Garneer met rasp van de limoen, de bewaarde blaadjes bladselderij en geroosterde hazelnoten.


Tip

 • Mocht je geen steekring hebben, kun je de cirkels ook maken met behulp van bijvoorbeeld een soepkop. Plaat de soepkop op de kop op een plak knolselderij en snijd met de punt van een scherp mes langs de rand van de kop een mooie gelijkmatige cirkel uit de knolselderijplak.

 • Plaats de pastaborden tegelijkertijd met de ravioli in de voorverwarmde oven van 120°C om de borden op te warmen.

 • Mocht je knolselderijcrème overhebben, kun je die prima invriezen.


#WIN! Ga jij deze ravioli's ook maken? Volg @plnt_nl en mijn account @cheftoub, tag iemand in de comments met wie jij die gerecht samen wilt maken en wie weet win een PLNT plantaardig tonijn-pakket voor twee!


Comments


bottom of page