kokosballen



Dit zijn een van de koekjes die ik me nog goed kan herinneren van vroeger. Mama was – en is – een echte koekjeskoningin, maar maakte ze deze kokosballen, dan wist je één ding zeker: ik moet er snel bij zijn, want voor je het weet zijn ze op!


Hoeveelheid

12-15 koekjes


Ingrediënten

• 1 vanillestokje

• 2 eieren

• 100 g suiker

• 100 ml zonnebloemolie

• 125 g bloem

• 100 g maizena

• 575 g gemalen kokos

• 1 el bakpoeder

• 250 g vijgenjam

• 1 el oranjebloesemwater


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 180 ºC.

  2. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.

  3. Klop de eieren met het merg van de vanille en de suiker schuimig.

  4. Voeg de zonnebloemolie toe en meng voorzichtig.

  5. Zeef de bloem boven de schuimige eiermassa en voeg de maizena, 75 gram gemalen kokos en het bakpoeder toe en meng voorzichtig tot een beslag. Het beslag moet dezelfde dikte hebben als cakebeslag.

  6. Schep het beslag in een spuitzak en spuit op bakpapier mooie bollen ter grootte van een muntje van vijftig cent.

  7. Bak de koekjes in circa 10 minuten gaar en goudbruin in de oven.

  8. Laat de koekjes afkoelen terwijl je de vijgenjam met het oranjebloesemwater verwarmt.

  9. Schep 2 koekjes in de inmiddels iets afgekoelde vijgenjam en wentel ze even door de jam.

  10. Haal ze tegelijk al plakkend tegen elkaar eruit en rol ze door de rest van de gemalen kokos.

  11. Laat de kokoskoekjes op een bord afkoelen.


Tips

  • Spuit het beslag niet te dicht op elkaar; het beslag loopt nog een klein beetje uit tijdens het bakken.

  • Vervang de vijgenjam eens door een andere jam, zoals frambozen- of sinaasappeljam.

op de hoogte blijven?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je eens per maand tips, leuke nieuwtjes en heerlijke recepten. 

Volg mij op social media:

  • Instagram Chef Toub
  • Facebook Chef Toub
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon