Een recept zonder specerijen? Bestaat niet! Oké, voor mij dan... Deze zelfgemaakte oliën heb ik op smaak gebracht met een aantal van mijn favoriete kruiden en specerijen. Ik gebruik ze vaak als simpele dressing voor over een salade, dat geeft het gerecht nét dat beetje extra.
Ingrediënten
Steranijsolie
• 3 steranijzen
• 200 ml zonnebloemolie
Kaneelolie
• 6 kaneelstokjes
• 200 ml zonnebloemolie
Muntolie
• 1 bos munt
• 200 ml zonnebloemolie
Saffraanolie
• 15 saffraandraadjes
• 200 ml zonnebloemolie
Korianderolie
• 6 tl korianderzaad
• 200 ml zonnebloemolie
Bereiding
Steranijsolie – Zejt alyansun alssinie
Doe de steranijzen in een vijzel en plet de sterretjes.
Rooster de gemalen steranijzen in een pannetje en voeg de koude zonnebloemolie toe. Laat het geheel 1 dag trekken.
Zeef de olie door een heel fijne zeef zodat je een mooie, heldere olie krijgt.
Kaneelolie – Zejt elqarfa
Vijzel de kaneelstokjes in een vijzel fijn.
Rooster het kaneelpoeder circa 3 minuten in een pannetje en voeg de koude zonnebloemolie toe. Laat het geheel 1 dag trekken.
Zeef de olie door een heel fijne zeef zodat je een mooie, heldere olie krijgt.
Muntolie – Zejt ennahnah
Was en droog de munt en doe deze een grote kom.
Giet de zonnebloemolie erbij en dek af met plasticfolie.
Laat de muntolie 2 dagen op een warme plaats trekken, bijvoorbeeld naast de gaspit of op een verwarming.
Zeef de olie door een heel fijne zeef zodat je een mooie, heldere olie krijgt.
Saffraanolie – Zejt za’afran
Verwarm de zonnebloemolie tot maximaal 70 ºC en voeg de saffraandraadjes toe.
Laat circa 5 minuten op heel laag vuur trekken en zet weg om af te koelen.
Zeef de afgekoelde olie door een heel fijne zeef zodat je een mooie, heldere olie krijgt.
Korianderolie – Zejt hubub alkazbara
Verwarm de zonnebloemolie tot maximaal 70 ºC en voeg het korianderzaad toe.
Laat circa 10 minuten op heel laag vuur trekken en zet weg om af te koelen.
Zeef de afgekoelde olie door een heel fijne zeef zodat je een mooie, heldere olie krijgt.
Tips
Bewaar de gezeefde kruidenolie in flessen en voorzie ze van ee n kaartje met daarop de ingrediënten.
Mocht je een vacumeermachine ter beschikking hebben, dan kun je de olie samen met de kruiden of specerijen vacumeren. Verwarm vervolgens de vacuümzak circa 30 minuten in een warmwaterbad (maximaal 80 ºC).
Het is heerlijk om een beetje kruidenolie over een salade te sprenkelen.
Comments