kruidenolie



Een recept zonder specerijen? Bestaat niet! Oké, voor mij dan... Deze zelfgemaakte oliën heb ik op smaak gebracht met een aantal van mijn favoriete kruiden en specerijen. Ik gebruik ze vaak als simpele dressing voor over een salade, dat geeft het gerecht nét dat beetje extra.


Ingrediënten

Steranijsolie

• 3 steranijzen

• 200 ml zonnebloemolie


Kaneelolie

• 6 kaneelstokjes

• 200 ml zonnebloemolie


Muntolie

• 1 bos munt

• 200 ml zonnebloemolie


Saffraanolie

• 15 saffraandraadjes

• 200 ml zonnebloemolie


Korianderolie

• 6 tl korianderzaad

• 200 ml zonnebloemolie 


Bereiding

Steranijsolie – Zejt alyansun alssinie

  1. Doe de steranijzen in een vijzel en plet de sterretjes.

  2. Rooster de gemalen steranijzen in een pannetje en voeg de koude zonnebloemolie toe. Laat het geheel 1 dag trekken.

  3. Zeef de olie door een heel fijne zeef zodat je een mooie, heldere olie krijgt.

Kaneelolie – Zejt elqarfa

  1. Vijzel de kaneelstokjes in een vijzel fijn.

  2. Rooster het kaneelpoeder circa 3 minuten in een pannetje en voeg de koude zonnebloemolie toe. Laat het geheel 1 dag trekken.

  3. Zeef de olie door een heel fijne zeef zodat je een mooie, heldere olie krijgt.

Muntolie – Zejt ennahnah

  1. Was en droog de munt en doe deze een grote kom.

  2. Giet de zonnebloemolie erbij en dek af met plasticfolie.

  3. Laat de muntolie 2 dagen op een warme plaats trekken, bijvoorbeeld naast de gaspit of op een verwarming.

  4. Zeef de olie door een heel fijne zeef zodat je een mooie, heldere olie krijgt.

Saffraanolie – Zejt za’afran

  1. Verwarm de zonnebloemolie tot maximaal 70 ºC en voeg de saffraandraadjes toe.

  2. Laat circa 5 minuten op heel laag vuur trekken en zet weg om af te koelen.

  3. Zeef de afgekoelde olie door een heel fijne zeef zodat je een mooie, heldere olie krijgt.

Korianderolie – Zejt hubub alkazbara

  1. Verwarm de zonnebloemolie tot maximaal 70 ºC en voeg het korianderzaad toe.

  2. Laat circa 10 minuten op heel laag vuur trekken en zet weg om af te koelen.

  3. Zeef de afgekoelde olie door een heel fijne zeef zodat je een mooie, heldere olie krijgt.

Tips

  • Bewaar de gezeefde kruidenolie in flessen en voorzie ze van ee n kaartje met daarop de ingrediënten.

  • Mocht je een vacumeermachine ter beschikking hebben, dan kun je de olie samen met de kruiden of specerijen vacumeren. Verwarm vervolgens de vacuümzak circa 30 minuten in een warmwaterbad (maximaal 80 ºC).

  • Het is heerlijk om een beetje kruidenolie over een salade te sprenkelen.

op de hoogte blijven?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je eens per maand tips, leuke nieuwtjes en heerlijke recepten. 

Volg mij op social media:

  • Instagram Chef Toub
  • Facebook Chef Toub
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon