Een van mijn kookhelden, Rudolph van Veen, maakte eens een géweldig ogende mango-safari-parfait. Omdat ik geen alcohol nuttig, en ik ook wel nieuwsgierig was naar dit spektakel, ben ik de keuken in gedoken voor een mangoparfait. Ik voegde aan de heerlijk zoete mango een Mounir-touch toe, met als resultaat een verrassende, bloemige smaak van oranjebloesem. Extra fijn: je kunt het dessert al ruim van tevoren klaarzetten, zodat je het alleen nog maar hoeft af te maken als jij en je gasten toe zijn aan het nagerecht.
Hoeveelheid
4 personen
Ingrediënten
Suikersiroop
1 sinaasappel
100 ml water
100 g suiker
Mangopuree
2 mango’s
sap van 1 limoen
Parfait
2,5 dl slagroom
2 eieren
120 g suiker
2 el oranjebloesem
water
Garnering
geklopte slagroom naar smaak
granaatappelpitjes naar smaak
Bereidingswijze
Suikersiroop
Rasp de sinaasappel.
Halveer de sinaasappel en pers 1 helft uit.
Verwarm het water met de suiker, de rasp en het sap van de sinaasappel.
Laat de suikersiroop circa 3 minuten rustig koken.
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Weeg vervolgens 30 gram van de suikersiroop af.
Mangopuree
Schil de mango’s en snijd het vruchtvlees van de pit.
Pureer het vruchtvlees met het limoensap in de blender tot een gladde saus.
Parfait
Klop de slagroom tot yoghurtdikte.
Splits de eieren.
Breng in een pan water aan de kook en plaats daar een glazen kom op. De kom moet groter dan de pan zijn en mag het water niet raken.
Klop de eidooiers samen met de helft van de suiker, 30 gram suikersiroop en het oranjebloesemwater in de kom tot een geheel.
Als het eidooiermengsel een temperatuur van 70 °C heeft, giet je alles over in een andere kom en klop je het met een garde direct koud.
Maak een kom vetvrij door de binnenkant van de kom in te wrijven met een plakje citroen, de kom uit te spoelen met heet water en te laten drogen.
Giet de eiwitten in de vetvrije kom en klop ze met een schone garde met de resterende suiker stijf.
Zorg dat het materiaal waar je mee werkt vetvrij is, want vet (van bijvoorbeeld eigeel) zorgt ervoor dat de eiwitten niet stevig geklopt kunnen worden.
Spatel een beetje van het eidooiermengsel en een beetje van de mangopuree door de geklopte eiwitten.
Meng vervolgens de slagroom erdoor en daarna de rest van het eidooiermengsel en de mangopuree.
Voeg naar smaak meer oranjebloesemwater toe.
Vul de glaasjes met het mengsel en vries minimaal 4 uur in.
Serveren
Serveer de parfait met geklopte slagroom en granaatappelpitjes, een heerlijke combinatie!
Tips
Als de mango’s nog niet rijp zijn, kun je ze beter eerst even koken. Schil en snijd de mango’s in blokjes en doe ze in een pan. Voeg suiker (naar smaak) en water toe en breng op laag vuur aan de kook. Als de mango’s zacht(er) zijn, kun je ze af laten koelen en daarna in een blender pureren tot een gladde puree.
Maak de suikersiroop in een grotere hoeveelheid en bewaar de rest in de koelkast voor een volgende keer.
Comments