
Warka, een 'spannende' naam voor iets wat eigenlijk niet zo heel ingewikkeld is. Je kunt het vergelijken met filodeeg en het wordt vaak gebruikt voor het maken van de bastilla. In dit recept leer ik je zelf warka maken – wees niet bang: als je de stappen rustig doorneemt, dan zul je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is. Uiteindelijk maak ik er een zomerse millefeuille van, maar wil jij liever aan de slag met een hartige kipbastilla, dan kan dat natuurlijk ook!
Aantal personen
Voor 4 personen
Voorbereiding
40 minuten
Bereidingstijd
30 minuten
Ingrediënten
Kaneelwarka
100 g bloem
1 tl zout
1 tl kaneelpoeder
2 dl water
1 el zonnebloemolie + extra om te besmeren
50 g poedersuiker
Mascarponecrème
100 g mascarpone
50 g poedersuiker
Fruit
paar granaatappel pitjes
paar bosbessen paar frambozen
1 sinaasappel
2 el oranjebloesem
water
1 nectarine
100 g suiker
1 dl grapefruitsap
1 tl gedroogde chilivlokken
2 vijgen
4 el vijgenjam
Extra nodig
blender
flensjespan
kwast
bakplaat
spuitzak
Bereiding
Kaneelwarka
Verwarm de oven voor tot 150 °C.
Meng de bloem, het zout, kaneelpoeder, water en een eetlepel zonnebloemolie gedurende 2 minuten in de blender.
Zeef het mengsel en laat circa 15 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm een flensjespan op laag vuur. Smeer met een kwast het beslag in de pan. Laat het beslag stollen en trek los van de pan.
Bestrijk de kaneelwarka direct met een beetje zonnebloemolie om uitdroging te
voorkomen.
Snijd de kaneelwarka in mooie rechthoeken.
Snijd 3 van de rechthoekige warka’s diagonaal door zodat je 6 driehoeken krijgt.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer het bakpapier licht in met zonnebloemolie.
Bestrooi het bakpapier met een beetje poedersuiker en leg de kaneelwarka erop.
Bestrooi de bovenkant van de warka ook met een beetje poeder- suiker en dek af met bakpapier.
Leg er een andere bakplaat op en bak in de oven in circa 6 minuten krokant.
Mascarponecrème
Meng de mascarpone met de poedersuiker en roer glad.
Schep de mascarponecrème in een spuitzak en bewaar in de koelkast.
Fruit
Zoek een paar mooie granaatappelpitjes, bosbessen en frambozen uit.
Snijd de partjes uit de sinaasappel en maak aan met het oranjebloesemwater.
Halveer de nectarine en snijd beide helften in 4 gelijke stukken zodat je 8 mooie partjes hebt.
Strooi de suiker in een pan en laat smelten.
Zodra de suiker vloeibaar is voeg je de nectarinepartjes toe. Verwarm de nectarinepartjes in de suiker tot ze gekaramelliseerd zijn. Blus af met het grapefruitsap, voeg chilivlokken toe en laat afkoelen.
Verwijder de steeltjes van de vijgen en snijd in partjes ter grootte van de sinaasappelpartjes en de nectarinepartjes.
Verwarm de vijgenjam, voeg de vijgenpartjes toe en laat afkoelen.
Serveren
Spuit drie baantjes (smaller dan de breedte van de warka!) met de mascarponecrème in het midden van een bord.
Verdeel er een paar granaatappelpitjes overheen.
Plaats hier een krokante kaneelwarka op.
Spuit een paar baantjes mascarponecrème op de kaneelwarka en verdeel er een paar bosbessen overheen.
Plaats er weer een krokante kaneelwarka op.
Spuit een paar baantjes mascarponecrème op de kaneelwarka en verdeel een paar gehalveerde frambozen eroverheen.
Plaats er weer een krokante kaneelwarka op.
Spuit een paar baantjes mascarponecrème op de kaneelwarka en verdeel er om en om een sinaasappelpartje, nectarinepartje en vijgenpartje over. Zorg dat je ‘binnen’ de warka werkt!
Plaats er weer een krokante kaneelwarka op.
Spuit een klein beetje mascarponecrème in het midden van de warka en garneer met wat fruit en de driehoekwarka.
Garneer het geheel met munt en citroencress.
Tips
Uiteraard kun je naar gelang seizoen, beschikbaarheid en smaak of voorkeur ander fruit gebruiken.
Het is ook ontzettend lekker met aardbeien, meloen, ananas of bramen.
Je kunt het fruit ook op een ander manier op smaak brengen, of houd het juist naturel.
Serveer direct, dan is deze kaneelwarka nog lekker krokant.
Comments