Pita-pizza met hummus

Ik ben onder de indruk van de projecten van het Rode Kruis. Een ervan, waar ik bij betrokken ben, is het voedselproject voor de bezette Palestijnse gebieden. Ze hebben daar te maken met armoede en hebben weinig eten. Het gaat aan mijn hart: als chef én vader vind ik het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot goed en genoeg eten. Het Rode Kruis geeft voedselpakketten in deze gebieden, met een pakket kan een groot gezin tot wel 10 dagen gebruik maken van basis voedingsmiddelen. Ik dook de keuken in met het pakket en maakte deze pita-pizza met zoete-aardappelhummus. Kook je mee?


Hoeveelheid

Voor 4 personen


Bereidingstijd

40 minuten


Ingrediënten

Voor de pita’s

· 350 g zelfrijzend bakmeel, plus extra om te bestuiven

· 240 g volle yoghurt

· 1 tl komijn

· 1 tl gemberpoeder

· 4 el olijfolie

· zout


Voor de zoete-aardappelhummus

· 100 g zoete-aardappelblokjes

· 2 el extra vierge olijfolie

· ¼ tl komijn

· 1 blikje kikkererwten (à 200 g), uitgelekt en afgespoeld

· 1 el tahin

· 1 teen knoflook, geperst

· 2 el vers citroensap

· 2-3 el heet water

· zout en versgemalen zwarte peper


Voor de topping

· 4 el rode linzen

· 100 g fetakaas, in blokjes

· 10 muntblaadjes

· 2 tl sumak

· 2 el maanzaad

· 10 groene olijven, zonder pit, in ringen


Extra nodig

koekenpan

keukenmachine of hakmolen

spatel

keukenmachine, met deeghaak

deegroller

grote koekenpan met antiaanbaklaag

bakkwastje


Voorbereiding

Voor de zoete-aardappelhummus

  1. Breng een pan water aan de kook en kook de zoete-aardappelblokjes gaar. Laat afkoelen.

  2. Verhit een drupje olijfolie in een koekenpan op laag tot middelhoog vuur en bak de komijn 30 seconden.

Bereiding

Voor de zoete-aardappelhummus

  1. Doe de kikkererwten samen met de zoete aardappel, tahin, olijfolie, knoflook, komijn, het citroensap, water en wat zout en peper naar smaak in een keukenmachine en maal ze in 5-10 minuten tot een glad mengsel. Duw tussentijds met een spatel de hummus van de wand van de kom naar beneden.

Voor de pita

  1. Meng het zelfrijzend bakmeel met de yoghurt, komijn, het gemberpoeder en de helft van de olijfolie in de kom van een keukenmachine. Breng op smaak met zout.

  2. Kneed het deeg in de keukenmachine in ongeveer 10 minuten tot een samenhangend geheel.

  3. Verdeel het deeg in vier porties van ongeveer 150 gram en vorm van elke portie een bal. Bestuif een schoon werkvlak met bakmeel en rol de ballen met een deegroller uit tot langwerpige lappen van 2-3 mm dik.

  4. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Bestrijk de flatbreads met de rest van de olijfolie en bak ze in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin.

Voor de pita-pizza

  1. Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking.

  2. Besmeer de pita’s met de zoete-aardappelhummus en garneer met de toppings.


Wat laat jij achter?

Tijdens Ramadan komen we dichterbij elkaar en denken we aan de mensen in nood. Als de zon ondergaat, eten we samen een maaltijd. Maar dat is niet overal vanzelfsprekend. In de bezette Palestijnse gebieden bijvoorbeeld is alle hulp welkom.


Ruim 30% van de bevolking leeft daar onder de armoede grens. Dat zorgt er ook voor dat mensen niet altijd genoeg en gezond te eten hebben. Wij zijn er om te helpen. Rondom de Ramadan delen we voedselpakketten uit aan de meest kwetsbare families.

Tijdens Ramadan helpt jouw donatie om die voedselpakketten samen te stellen en uit te delen. Met een voedselpakket kan een familie van 5 tot 7 personen zo’n 10 dagen eten. Hoe fijn!


Wil je meer weten over het voedselpakket óf wil jij je steentje bijdragen? Ik geef je met volle liefde deze link.