Gort is als je het mij vraagt een ondergewaardeerd product. Het lekkere van gort is dat deze graan een heerlijk bite heeft, waardoor je hem als hoofdspeler in een salade kunt laten shinen. Meng hem met hartige en zoete smaken en je hebt een heerlijke salade!
Aantal personen:
4 personen
Ingrediënten
2 sinaasappels
2 l groentebouillon
1 el kaneelpoeder
250 g parelgort (gepelde gerst)
2 el olijfolie
50 g gedroogde abrikozen
8 kerstomaten
½ bos munt
1 granaatappel
75 g grof gehakte walnoten
Bereidingswijze
Bereiding
1. Schil 1 van de sinaasappels met een dunschiller en breng de schil aan de kook in de groentebouillon met het kaneelpoeder.
2. Kook de gort in circa 45 minuten beetgaar in de bouillon, giet af, besprenkel met olijfolie en laat afkoelen.
3. Snijd de gedroogde abrikozen in grove stukken.
4. Halveer de kerstomaten.
5. Bewaar 5 blaadjes munt en scheur de rest van de munt in stukjes.
6. Snijd het kroontje uit de granaatappel en breek – met je duimen in het gat – de granaatappel open. Halveer de 2 helften en pulk de pitjes uit de granaatappel, zonder witte vliesjes.
7. Verwijder de sinaasappelpartjes uit de geschilde sinaasappel en pers de andere sinaasappel uit.
8. Bewaar de sinaasappelpartjes en het sap van de sinaasappel apart.
9. Meng de afgekoelde gort met de walnoten, gedroogde abrikozen, kerstomaten, helft van de granaatappelpitjes, munt en sinaasappelpartjes (zonder sinaasappelsap!).
10. Breng op smaak met het sinaasappelsap, zout en versgemalen peper.
Serveren
11. Garneer het geheel met de overige granaatappelpitjes en de blaadjes munt.
Tip
- Vervang ter variatie de gort eens door parelcouscous.
Commenti