seffa

van couscous, rozijnen, kaneel en amandelen

Couscous als nagerecht? Jazeker! In Marokko eten we dit gerecht na de hoofdmaaltijd, als pre-dessert. Het klinkt misschien een tikkeltje gek, maar heb je het geproefd dan denk ik dat je het beslist vaker gaat maken. Mijn bonustip: vind je deze seffa fantastisch, probeer hem de volgende keer eens met gestoomde vermicelli. Ook héél lekker!


Hoeveelheid

6 personen


Ingrediënten

• 500 g couscous (middelmaat)

• 500 ml koud water

• 4 el zonnebloemolie

• 100 g gele rozijnen

• 100 g zwarte rozijnen

• 125 g roomboter

• 1 el kaneelpoeder

• 5 el suiker

• 100 g grof gehakte, geroosterde amandelen

• 50 g grof gehakte pistachenoten

• 50 g grof gehakte, geroosterde amandelen

• 5 gedroogde abrikozen

• rozijnen, naar smaak

• poedersuiker, naar smaak

• kaneelpoeder, naar smaak


Bereidingswijze

Manier 1

  1. Doe de couscous in een grote schaal, besprenkel het met een beetje water en een beetje zonnebloemolie en maak de korrels met beide handen los. De couscous moet nat zijn, maar mag niet druipen.

  2. Doe de couscous over in de stoompan en neem, zodra de stoom de couscous heeft bereikt, de pan van het vuur.

  3. Besprenkel de couscous met het koude water, laat even rusten en stoom opnieuw.

  4. Herhaal dit hierna nog een keer zodat je de couscous drie keer gestoomd hebt. Bij de derde keer voeg je de gele en zwarte rozijnen toe en stoom je de couscous voor de laatste keer.

  5. Proef of de couscous mooi beetgaar is en stort de couscous in een grote schaal.

  6. Meng de boter, het kaneelpoeder en de suiker erdoor.

  7. Druk de couscous goed aan en stort voorzichtig op een diep bord.

  8. Doe dit door het diepe bord omgekeerd op de schaal te leggen en het geheel om te keren.

  9. Garneer de couscoustoren met de noten, abrikozen, rozijnen, poedersuiker en het kaneelpoeder.

Manier 2

  1. Stoom de couscous (zonder de rozijnen).

  2. Kook een deciliter water met 2 eetlepels suiker en 1 eetlepel kaneelpoeder.

  3. Giet dit over de rozijnen en laat rustig wellen.

  4. Zodra de couscous gaar is gestoomd, meng je de boter, de overige suiker en de gewelde rozijnen door de couscous en maak je een bord op met de gestoomde couscous.

  5. Het garneren kan hetzelfde als hierboven.


Tips

  • Seffa is ook lekker met gestoomde rijst of vermicelli.

  • Normaliter wordt seffa geserveerd op een groot bord, zodat iedereen er tegelijk van kan eten, maar je kunt het natuurlijk ook in porties verdelen.

op de hoogte blijven?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je eens per maand tips, leuke nieuwtjes en heerlijke recepten. 

Volg mij op social media:

  • Instagram Chef Toub
  • Facebook Chef Toub
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon