sfenzj

Marokkaanse donut


Na een lange dag op school en een fikse fietsrit, de deur opentrekken en je moeder in de keuken zien staan met een grote pot Marokkaanse thee en de geur van sfenzj – dat is thuiskomen op z’n best, inclusief ‘culinaire’ omhelzing van je mama!


Aantal personen:

4 personen


Ingrediënten

  • 45 g roomboter

  • 1 ingelegde sinaasappel

  • 2 eieren

  • 250 ml yoghurt

  • 170 g suiker

  • 1 el rozenwater

  • 500 g bloem

  • 3 tl bakpoeder

  • zout


Bereidingswijze

Voorbereiding

1. Verwarm de frituurpan voor tot circa 170 °C.


Bereiding

2. Smelt de boter.

3. Snijd de schil van de ingelegde sinaasappel fijn.

4. Klop de eieren los en meng de sinaasappelschillen, de yoghurt en de suiker erdoor.

5. Voeg de gesmolten boter en het rozenwater toe.

6. Meng de bloem, het bakpoeder en zout met elkaar en voeg dit toe aan het eimengsel.

7. Kneed in circa 2 minuten tot een soepel deeg. Leg het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

8. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot een pil en verdeel deze vervolgens in bollen.

9. Druk de bollen plat en maak er met duim en wijsvinger een groot gat in zodat er een soort donut ontstaat.

10. Leg de sfenzj een voor een voorzichtig in de frituurpan en bak om en om bruin in circa 2 minuten.

11. Laat de sfenzj uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze direct met suiker en kaneelpoeder.


Tips

- Uiteraard kun je in plaats van een grote, ook meerdere kleine sfenzj maken.

- Laat het gat achterwege, snijd de sfenzj doormidden, vul de helften met geklopte slagroom en versier met stukjes vers fruit.

op de hoogte blijven?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je eens per maand tips, leuke nieuwtjes en heerlijke recepten. 

Volg mij op social media:

  • Instagram Chef Toub
  • Facebook Chef Toub
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon