top of page

shakshuka

Gehakt en ei in tomatensaus


Toen ik nog thuis woonde, gingen wij om het jaar met de auto op vakantie. In drie dagen legden we met z’n vijven (papa, mama, Rachid, Samir en ik) circa 3.100 kilometer af, met het Atlasgebergte als eindbestemming. Om de vier uur stopten we op een parkeerplaats. Papa ging dan even slapen, mijn broers en ik voetballen, en mama koken.


In de kofferbak hield mijn moeder altijd een kleine ruimte gereserveerd voor haar krat met spullen. Een kleine flacon butagas, een bakpan verse specerijen, wat tomaten en eieren. De ingrediënten waren voor één dag, de andere dagen kochten we spullen bij de lokale supermarkt. Achter de auto, uit de wind, ging ze aan de slag en maakte in een handomdraai een heerlijke, vegetarische shakshuka.


Nu nog is dat een van de gerechten die ik maak als ik weinig tijd heb, maar wel een lekkere maaltijd wil nuttigen. Je kunt ook eindeloos variëren door er bijvoorbeeld gehaktballetjes doorheen te doen.


Aantal personen:

4 personen


Ingrediënten

  • 100 g sjalotjes

  • 1 bos koriander

  • 500 g rundergehakt

  • 1 ei

  • 1 el mosterd

  • 1 el gemberpoeder

  • 1 el paprikapoeder

  • 6 tomaten

  • 1 rode ui

  • 2 el olijfolie

  • 2 el tomatenpuree

  • 1 tl gemberpoeder

  • zout

  • versgemalen peper

  • 3 eieren


Bereidingswijze

Bereiding gehaktballen

1. Pel en snipper de sjalotjes.

2. Pluk de koriander en hak fijn.

3. Meng het gehakt met het ei, de mosterd, het gemberpoeder, paprikapoeder, de sjalotjes en de helft van de koriander en draai mooie gehaktballetjes van circa 3 centimeter.


Bereiding shakshuka

4. Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd een kruisje in de onderkant van elke tomaat. Ontvel de tomaten door ze even onder te dompelen in een pan met kokend water en af te spoelen onder ijskoud water. De velletjes zijn nu makkelijk te verwijderen. Snijd de tomaten in gelijkmatige blokjes. Bewaar ook het vocht en de zaadjes, want daar zit veel smaak in en dat kunnen we natuurlijk goed gebruiken!

5. Snijd de rode ui in halve ringen.

6. Plaats een tajine met een warmteverdeler eronder op het vuur en verwarm hierin de olijfolie.

7. Bak de rode uien en de gehaktballetjes op zacht vuur in de tajine.

8. Als de gehaktballen mooi goudbruin zijn, schep je de tomatenpuree erbij en bak je deze 2 minuten mee.

9. Voeg de tomaten bij de gehaktballen en breng aan de kook.

10. Breng op smaak met gemberpoeder, zout en versgemalen peper en gaar op zacht vuur met het deksel op de tajine in circa 12 minuten.

11. Maak met een lepel 3 kuiltjes en breek daarboven de eieren en gaar met het deksel op de tajine circa 7 minuten op zacht vuur.

12. Een minuut voor serveren verdeel je de rest van de koriander over het gerecht.


Tips

- Laat voor een vegetarische versie de gehaktballetjes weg.

- Wil je de shakshuka pittiger maken, doe dan een beetje chilivlokken door het gehakt.

- Lekker met Marokkaans brood om mee te dippen.

Comments


bottom of page