shebekia

honingkoekjes met sesam- en anijszaad

Shebekia wordt vaak gegeten tijdens de ramadan, maar er is niemand die jou tegenhoudt als je er het jaar rond van snoept. Hij is heerlijk hartig door het anijs-, venkel- en sesamzaad, maar de honing zorgt ervoor dat ook je zoete trek gestild wordt. Ik kan eigenlijk niet kiezen of ik hem nu knapperig of zacht moet noemen, misschien is het wel gewoon een beetje ertussenin; crispy doordat je hem frituurt, maar omdat hij geweekt wordt in honing toch ook weer een beetje zacht. Dit Marokkaanse koekje is er eentje om van te smullen!


Hoeveelheid

1 grote schaal koekjes


Ingrediënten

• 2 l zonnebloemolie, om in te frituren

• 50 g sesamzaad

• 50 g anijszaad

• 25 g venkelzaad

• 2 kg honing

• 200 ml oranjebloesemwater

• 1 kg bloem

• 1 el kaneelpoeder

• 5 g gedroogde gist

• 1 tl bakpoeder

• 1 tl zout

• 100 ml azijn

• 100 ml zonnebloemolie

• 200 ml lauw water

• 100 g geroosterd sesamzaad


Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC.

  2. Verwarm de zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 150 ºC.

  3. Rooster het sesamzaad, anijszaad en venkelzaad circa 3 minuten in de voorverwarmde oven.

  4. Laat afkoelen en maal met een koffiemolen helemaal fijn.

  5. Verwarm de honing met 1 dl oranjebloesemwater om de gebakken shebekia’s in te weken.


Bereiding

  1. Meng de bloem met de gemalen zaadjes, het kaneelpoeder, de gedroogde gist, het bakpoeder en zout goed door elkaar.

  2. Voeg de rest van het oranjebloesemwater, de azijn, zonnebloemolie en het lauwe water toe en kneed tot een soepel en droog deeg.

  3. Snijd het deeg in dunne plakken en haal het deeg een aantal keer door de pastamachine. Begin met de grootste stand en zet de machine steeds een standje kleiner zodat het deeg mooi dun wordt. De plak moet circa 2 millimeter dun zijn.

  4. Snijd met een gekarteld wiel vierkantjes van 4 bij 5 centimeter van het deeg.

  5. Het vierkantje snijd je vervolgens 5 keer in op circa . centimeter van de randjes zodat alles aan elkaar blijft.

  6. Pak het deegplakje op en vouw de randjes om en om. Dit vergt veel oefening, maar laat je niet ontmoedigen! Op YouTube staan verschillende tutorials hoe je shebekia kunt vouwen.

  7. Frituur de gevouwen shebekia’s. Haal de shebekia’s als ze een klein beetje gekleurd zijn uit de olie.

  8. Week de shebekia’s meteen in de warme honing.

  9. Haal de geweekte shebekia’s uit de honing, leg in een vergiet of zeef en bestrooi met een beetje geroosterd sesamzaad. Laat de overtollige honing eraf lopen.


Tips

  • Zeef de overgebleven honing en bewaar eenmaal afgekoeld in een afgesloten pot voor een volgende baksessie.

  • Voeg als het deeg te vochtig is nog wat bloem toe.

  • Oefen met het vormen van de shebekia’s en laat je niet ontmoedigen, oefening vraagt om geduld!

  • Laat de shebekia’s rustig in de honing badderen, zo krijgen de smaken de tijd zich te ontwikkelen.

  • Bestrooi de shebekia’s eens met gebakken, gemalen amandelen.

op de hoogte blijven?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je eens per maand tips, leuke nieuwtjes en heerlijke recepten. 

Volg mij op social media:

  • Instagram Chef Toub
  • Facebook Chef Toub
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon