lamskoteletjes met bulghur

en gepofte tomaat

Bulghur doet het bij ons thuis altijd goed. En de lamskoletten? Die zijn een regelrechte kluif-hit. In de zomer favoriet van de barbecue en in de winter van de grillplaat. In combinatie met de gepofte cherrytomaatjes en bulgur een jaar lang een blijvertje!


Hoeveelheid

4 personen


Ingrediënten

Tomatenbulgur

• 6 tomaten

• 1 ui

• 2 teentjes knoflook

• olijfolie, om in te bakken

• 1 el ras el hanout

• 200 ml kippenbouillon

• 250 grove bulgur

• 50 g roomboter

• zout en versgemalen peper


Gegrilde lamskotelet

• 8 lamskoteletten

• olijfolie, om in te smeren

• zout en versgemalen peper


Gepofte tomaten

• 2 trossen trostomaatjes

• olijfolie, om te besprenkelen

• zout en versgemalen peper


Bereidingswijze

Tomatenbulgur

  1. Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd een kruisje in de onderkant van elke tomaat. Ontvel de tomaten door ze even onder te dompelen in een pan met kokend water en af te spoelen onder ijskoud water. De velletjes zijn nu makkelijk te verwijderen.

  2. Snijd de tomaten in blokjes. Bewaar ook het vocht en de zaadjes, want daar zit veel smaak in en dat kunnen we natuurlijk goed gebruiken!

  3. Pel en snipper de ui.

  4. Pel de teentjes knoflook en hak fijn.

  5. Fruit in een diepe pan de uien en knoflook in een beetje olijfolie in circa 2 minuten glazig.

  6. Voeg de tomatenblokjes en ras el hanout toe en bak op laag vuur 2 minuten mee.

  7. Blus af met de kippenbouillon en breng aan de kook.

  8. Voeg de grove bulgurkorrels toe aan de bouillon en kook afgedekt op laag vuur in circa 10 minuten gaar.

  9. Als de bulgur al het vocht opgenomen heeft, haal je de bulgur van het vuur. Schep de boter erdoorheen en laat de bulgur afgedekt even rusten.

  10. Roer de bulgur net voor serveren met een vork los en breng eventueel op smaak met zout en versgemalen peper.

Gegrilde lamskotelet

  1. Haal de lamskoteletten minimaal 20 minuten voor bereiding uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

  2. Verwarm een grillpan op hoog vuur.

  3. Smeer de koteletjes in met een beetje olie en gril ze in een grillpan. Je kunt ervoor kiezen om ze om de halve minuut een kwartslag te draaien zodat je grillstrepen krijgt of je laat de koteletjes per kant 1 minuut grillen.

  4. Breng de gegrilde koteletjes op smaak met zout en versgemalen peper, pak in met aluminiumfolie en laat ze op een warme plek (bijvoorbeeld in de oven op maximaal 70 ºC) minimaal 2 minuten rusten.

Gepofte tomaten

  1. Verwarm de oven voor tot 180 ºC.

  2. Plaats de trostomaten (nog aan de tros!) op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met een beetje olijfolie, zout en versgemalen peper.

  3. Pof de tomaatjes in de oven in circa 4 minuten tot de schillen gebarsten zijn.

Serveren

  1. Schep de tomatenbulgur op een bord en serveer de gegrilde lamskoteletten en gepofte tomaatjes erbij.

  2. Giet het vocht van de lamskoteletten en tomaatjes over de tomatenbulgur voor extra smaak.


Tips

  • Vervang voor een frissere smaak de roomboter door een flinke lepel crème fraîche.

  • De tijd dat je de lamskoteletten grilt, is ook de minimale tijd dat ze ingepakt in aluminiumfolie op een warme plek moeten laten rusten, zodat alle vleessappen in de koteletten blijven.

op de hoogte blijven?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je eens per maand tips, leuke nieuwtjes en heerlijke recepten. 

Volg mij op social media:

  • Instagram Chef Toub
  • Facebook Chef Toub
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon