top of page

amandelbriouatsSesamzaad geeft niet alleen smaak maar stimuleert ook de speekselvorming, waardoor je makkelijker kunt eten – vandaar de sesam op hamburgerbroodjes! Het wordt in de Arabische keuken veel gebruikt, bijvoorbeeld gemalen in tahin (sesampasta) en op koekjes, zoals deze briouats. Ik gebruik hier amandelen als basis, maar je kunt ook andere noten gebruiken. Want ik ben het met je eens: soms mag je best eigenwijs zijn en afwijken van een traditioneel recept. Wat ik wel zou behouden, is de koekjes na afloop weken in honing, die zorgt er namelijk voor dat de losse componenten – zoals het filodeeg en de noten – bij elkaar komen.


Hoeveelheid

ca. 20 stuks


Ingrediënten

 • 100 g sesamzaad

 • 500 g blanke amandelen

 • 150 g roomboter

 • 1 pak baklavadeeg (14 vellen)

 • honing om in te weken

 • 100 g poedersuiker

 • 1 el kaneel

 • 6 el oranjebloesemwater


Voorbereiding

 1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rooster het sesamzaad in circa 8 minuten en de amandel en in circa 12 minuten goudbruin in de oven en laat afkoelen.

 2. Smelt de roomboter in een steelpan. Snijd de vellen baklavadeeg in zes even lange stroken en stapel ze op elkaar. Wikkel stroken die je niet meteen gebruikt in een schone droge keukendoek om uitdrogen te voorkomen.

 3. Verwarm de honing in een steelpan.


Bereiding

 1. Doe de amandelen, poedersuiker, kaneel, het oranjebloesemwater en een derde van de gesmolten roomboter in een keukenmachine en maal tot een smeuïge massa. Vorm er balletjes van circa 4 cm doorsnede van.

 2. Bestrijk een strook baklavadeeg met de rest van de gesmolten roomboter en leg onder aan de strook een balletje amandelmassa. Vouw de strook deeg van onder naar boven en van links naar rechts omhoog, op zo’n manier dat je een driehoek krijgt (met daarin de vulling). Doe dit met alle stroken tot de amandelbolletjes op zijn. Druk ze een beetje plat zodat je platte driehoekjes krijgt.

 3. Leg de briouats met de gevouwen kant omlaag op de bakplaat en bestrijk ze met gesmolten roomboter. Bak de briouats in cir ca 8 minuten goudbruin en krokant in de oven.

 4. Zodra de briouats mooi goudbruin zijn, haal je ze uit de oven en leg je ze circa 2 minuten in de warme honing. Laat ze vervolgens uitlekken in een zeef. Bestrooi de amandelbriouats met geroosterd sesamzaad en laat ze afkoelen op een bord.


Tip

 • Een dag later zijn de briouats nog lekkerder doordat de smaken dan goed zijn ingetrokken.


Smaakt dit naar meer?

Deze en nog véél meer heerlijke recepten vind je in mijn boek Chef Toub – Lekker Arabisch.

Comments


bottom of page