Wist je dat er meer dan dertig soorten dadels bestaan? Heus, 't is waar! Medjooldadels, bijvoorbeeld, zijn groot, vlezig en lekker zoet. Ik maakte er deze dadelkoekjes mee, die niet lang op het aanrecht bleven staan.
Hoeveelheid
Voor circa 40 stuks
Bereidingstijd
50 minuten + 45 minuten rusttijd + 15 minuten baktijd
Ingrediënten
500 g dadels, ontpit en in heel kleine stukjes
50 ml sinaasappelsap
50 ml oranjebloesemwater
30 g granaatappelmelasse
2 g gemberpoeder
2 g kaneel
15 g amandelmeel
250 g roomboter
100 g suiker
100 ml halfvolle melk
500 g bloem
5 g bakpoeder
1 ei, losgeklopt
Extra nodig
bakplaat
bakpapier
kookpan van 1 liter
mengkommen
deegroller
kwastje
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de dadels bij het sinaasappelsap en oranjebloesemwater en breng aan de kook. Schep de dadels eruit en laat ze afkoelen.
Meng ze met de granaatappelmelasse, het gemberpoeder, de kaneel en het amandelmeel tot een pasta.
Bereiding
Meng de roomboter met de suiker en melk. Voeg beetje bij beetje de bloem en het bakpoeder toe en meng goed tot een stevig deeg. Laat het deeg afgedekt 15 minuten in de koelkast rusten.
Rol het deeg uit tot een lange rechthoekige lap van circa 0,5 cm dik. Verdeel het dadelmengsel erover en rol voorzichtig op. Bestrijk de gevulde deegrol met het losgeklopte ei en snijd hem met een scherp mes in plakjes van circa 2 cm breed. Leg de dadelkoekjes op de bakplaat en bak ze in circa 15 minuten goudbruin en gaar in de oven.
Tip
Laat de gevulde deegrol eerst 30 minuten goed hard worden in de vriezer, zodat je mooiere en strakkere plakjes kunt snijden.
Smaakt dit naar meer?
Deze en nog véél meer heerlijke recepten vind je in mijn boek Chef Toub – Lekker Arabisch.
Kommentare