Ken je kaliente? Het is een soort plaattaart van kikkererwten die je op stokbrood kunt serveren. Ik top hem graag af met wat korianderchutney, heerlijk! In dit gerecht zie je de Spaanse invloed op de Marokkaanse keuken, want wist je dat 'Caliente' het Spaanse woord voor ‘heet’ is? Weet je dat ook weer!
Hoeveelheid
Voor 8 personen
Bereidingstijd
20 minuten + 30 minuten wachten + 20 minuten oventijd
Ingrediënten
4 el olijfolie
1 el komijnzaad
1 el venkelzaad
500 ml water
200 g kikkererwtenmeel
zout en versgemalen zwarte peper
Extra nodig
ronde ovenschaal met een doorsnede van 28 cm
koffiemolen of vijzel
mengkom
Voorbereiding
Verwarm de oven op 230 °C. Vet de ovenschaal in met 3 eetlepels olie. Maal het komijn- en venkelzaad tot poeder in een koffiemolen of vijzel.
Bereiding
Doe het water in een kom en voeg de rest van de olie toe. Voeg al roerend het kikkererwtenmeel toe en breng op smaak met zout en peper.
Roer tot er een glad en romig beslag ontstaat. Laat afgedekt minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
Giet het mengsel in de ingevette schaal en strooi er de komijn en het venkelzaad over. Bak de kaliente in circa 20 minuten goudbruin en gaar in de oven.
Tips
Varieer met andere oliesoorten en specerijen, zodat je steeds een andere variant van de kaliente krijgt.
Als je kleine stukjes van de kaliente snijdt, kun je dit gerecht ook als mezze serveren.
Smaakt dit naar meer?
Dit gerecht en nog véél meer heerlijke recepten vind je in mijn boek Chef Toub – Lekker Arabisch.
Commentaires